Limon (Citrus × limon); yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur. Meyve öncelikle suyu için kullanılır, eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. pH değeri 2 ile 3 arasındadır. Kolaylıkla elde edilebilen asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.
Paketleme Şekli:
14 kg Teleskopik Karton Kutu
300*500*220 14 Kg Plastik Kasa
300*400*180 10 Kg Plastik Kasa
300*400*180 10 Kg Karton Kutu (Üstü Açık)
400*600*160 15 Kg Karton Kutu (Üstü Açık)
300*400*180 10 Kg Ahşap Kasa
300*400*120 5 Kg. Karton Kutu (Üstü Açık)
Bu çeşit, dünyada en fazla Türkiye’de ve özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde üretilmektedir. Çok erkenci olan bu limon, Türkiye’nin limon ihracatında en büyük paya sahiptir. Meyvesi büyük, şekli uzun silindiriktir. En belirgin özelliği yana doğru yatık meme başı. Meyve kabuğu ince, düzgün, açık yeşil ve parlaktır.
SEZON: September-January
YETİŞTİĞİ ŞEHİRLER: Hatay-Adana-Mersin
Bu çeşit, ekoloji seçici olduğu için Akdeniz bölgesinde Mersin’in batısında (Erdemli, Silifke) spesifik bir bölgede yetiştirilmektedir. Türkiye’de interdonato’dan sonra en erkenci limon çeşidi olan Lamas, çok kaliteli bir limon çeşididir. Depolamaya ve taşımaya çok elverişlidir.
SEZON: October - February, February-July in storage
YETİŞTİĞİ ŞEHİRLER: Erdemli, silifke, Mersin Adana